Skip to main content

Wat is een 9:16 video?

Ultieme gids voor verticale videocontent

In de wereld van videoproductie speelt de 9:16 video een steeds prominentere rol. Maar wat betekent het precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel bieden we een diepgaande verkenning van de betekenis van een 9:16 video, waarom het essentieel is voor mobiele content en hoe je het optimaal kunt gebruiken.

Definitie van een 9:16 video

Een 9:16 video heeft een verticale oriëntatie, waarbij de hoogte langer is dan de breedte. Dit formaat is speciaal ontworpen voor mobiele apparaten, zoals smartphones, waarbij het scherm in een rechtopstaande positie volledig wordt gevuld.

Waarom is een 9:16 video belangrijk?

Verticale video’s zijn essentieel vanwege het veranderende kijkgedrag op mobiele apparaten. Mensen houden hun smartphones vaak rechtop, waardoor 9:16 video’s een natuurlijke en boeiende kijkervaring bieden. Lees meer over tips voor mobielvriendelijke video weergave in deze blog.

Voordelen van 9:16 video

Het gebruik van een 9:16 aspectratio voor video’s, ook bekend als verticale video’s, biedt verschillende voordelen, met name in een tijd waarin veel mediaconsumptie plaatsvindt op mobiele apparaten en sociale mediaplatforms die verticale content ondersteunen. Hier zijn enkele voordelen van 9:16 video’s:

 1. Optimalisatie voor mobiele apparaten: Omdat veel mensen sociale media voornamelijk op mobiele apparaten gebruiken, vult een 9:16 video het scherm van een smartphone volledig, waardoor een meeslepende kijkervaring ontstaat zonder zwarte balken aan de zijkanten.
 2. Verhoogde betrokkenheid: Verticale video’s trekken vaak meer aandacht en genereren een hogere betrokkenheid op mobiele apparaten, waar gebruikers gemakkelijk kunnen scrollen door een feed en snel stoppen bij content die hun aandacht trekt.
 3. Gemakkelijke creatie en consumptie: Voor zowel video makers als kijkers is het maken en bekijken van verticale video’s vaak intuïtiever en gemakkelijker dan het draaien van een apparaat om horizontale video’s te bekijken. Dit draagt bij aan een naadlozere gebruikerservaring.
 4. Beter zichtbaar op sociale media: Veel populaire sociale mediaplatforms, zoals Instagram, Snapchat en TikTok, geven voorkeur aan verticale video’s en passen hun algoritmen aan om deze content meer zichtbaarheid te geven in feeds en verhalen.
 5. Gebruiksgemak voor makers: Voor makers van inhoud kan het produceren van verticale video’s minder technisch complex zijn, omdat ze vaak rechtstreeks vanaf een mobiel apparaat kunnen worden opgenomen en bewerkt zonder dat extra apparatuur nodig is.
 6. Meer natuurlijke kijkervaring: Omdat mensen van nature verticaal scrollen op mobiele apparaten, passen verticale video’s beter bij deze kijkgewoonten, waardoor ze een meer intuïtieve en comfortabele kijkervaring bieden.
 7. Creatieve mogelijkheden: Verticale video’s bieden nieuwe creatieve mogelijkheden voor storytelling, omdat makers kunnen experimenteren met unieke composities, visuele effecten en interactieve elementen die specifiek zijn ontworpen voor verticale weergave.
 8. Betere focus op onderwerp: Verticale video’s maken het mogelijk om het onderwerp van dichterbij te tonen, zonder dat andere storende elementen in beeld komen. Dit kan de aandacht van de kijker beter richten op het belangrijkste onderwerp van de video.
 9. Innovatieve advertentiemogelijkheden: Adverteerders kunnen profiteren van verticale video’s om opvallende en boeiende advertenties te maken die naadloos passen in de mobiele gebruikerservaring op sociale mediaplatforms.

Over het algemeen bieden 9:16 video’s een scala aan voordelen voor zowel makers als kijkers, waardoor ze een waardevol formaat zijn voor het creëren en consumeren van content op mobiele apparaten en sociale mediaplatforms.

Hoe maak je een effectieve 9:16 video?

Het maken van een 9:16 video, geoptimaliseerd voor verticale weergave op mobiele apparaten en sociale media platforms, vereist een strategische benadering tijdens zowel de opname- als de post-productie fase. Hier volgt een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij het maken van een effectieve 9:16 video:

1. Voorbereiding en Planning

 • Doel en publiek bepalen: Begrijp wat je wilt bereiken met je video en wie je doelpubliek is.
 • Inhoud plannen: Schets je verhaal of boodschap. Beslis wat je wilt opnemen en hoe je wilt dat je video eruitziet.

2. Opname

 • Camera-instellingen: Zet je camera of smartphone in een verticale (portret) positie. Veel moderne smartphones en camera’s ondersteunen 9:16 opnamen direct.
 • Compositie: Denk na over hoe je je onderwerpen binnen het verticale frame plaatst. Gebruik de regel van derden om boeiende composities te creëren.
 • Belichting: Zorg voor voldoende verlichting van je onderwerp. Natuurlijk licht werkt goed, maar in sommige situaties heb je aanvullende lichtbronnen nodig.
 • Audio: Goede audio is cruciaal. Gebruik indien mogelijk een externe microfoon om de geluidskwaliteit te verbeteren.

3. Nabewerking

 • Video-editing software kiezen: Gebruik een videobewerkingsprogramma dat het bewerken van 9:16 video’s ondersteunt, zoals Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, of mobiele apps zoals InShot of Adobe Premiere Rush.
 • Aspectratio aanpassen: Zorg ervoor dat je project is ingesteld op een 9:16 aspectratio. Als je begonnen bent met opnamen in een ander formaat, kun je deze bijsnijden naar 9:16.
 • Montage: Knip en monteer je clips samen om je verhaal te vertellen. Houd de aandacht van je kijker vast met een dynamische montage en visuele variatie.
 • Teksten en graphics: Voeg indien nodig tekst, ondertitels of grafische elementen toe. Zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn om op kleine schermen leesbaar te zijn en niet de belangrijke visuele elementen bedekken.
 • Kleurcorrectie en -grading: Pas kleurcorrectie toe voor een consistente look en voel door je hele video. Kleurgrading kan de sfeer en emotie van je video verder verbeteren.
 • Audio nabewerking: Bewerk je audiotracks om achtergrondgeluiden te minimaliseren en zorg ervoor dat je audio en muziek duidelijk en op een aangenaam niveau is.
 • Exportinstellingen: Exporteer je video in een hoge resolutie en in het juiste formaat voor het platform waar je het wilt delen. Veel platforms hebben specifieke aanbevelingen voor videoresoluties en -formaten.

4. Delen op Sociale Media

 • Platformspecifieke optimalisatie: Elk platform heeft zijn eigen organische voorkeuren voor videolengte en -stijl. Optimaliseer je video voor elk platform waar je het wilt delen.
 • Adverteer de video: Vergroot het bereik met gesponsorde content of korte pre-roll video’s (teasers) die naar de grotere video toe leiden.
 • Interactie: Moedig interactie aan door vragen te stellen of je kijkers aan te moedigen om te reageren op je video.

Door deze stappen te volgen, kun je een aantrekkelijke en effectieve 9:16 video maken die is geoptimaliseerd voor kijkers op mobiele apparaten en sociale media.

Conclusie

Een 9:16 video is niet alleen een ander videoformaat; het is een strategische keuze om aan te sluiten bij het veranderende kijkgedrag op mobiele apparaten. Door de voordelen te begrijpen en effectieve creatiepraktijken toe te passen, kun je optimaal profiteren van de groeiende populariteit van verticale content.

Verticale video laten maken door Videobrouwerij

Wilt u een op maat gemaakte video laten maken? Doeltreffend en binnen uw budget? Kies dan voor een videoproductie van Videobrouwerij.
Klik verder op één van de volgende buttons of neem contact op met Ben Balvers op 06 54 64 54 00.

Home » Kennis » Wat is 9:16 video?