Skip to main content

Hoe maak je een YouTube afspeellijst?

Een Stap-voor-Stap Gids voor een YouTube playlist

Ontdek in deze blog hoe je eenvoudig een YouTube afspeellijst maakt, wat de voordelen zijn voor zowel de YouTube video makers als de kijkers en geniet van enkele tips voor een succesvolle playlist.

Wat is een YouTube afspeellijst?

YouTube is niet alleen een platform om video’s te bekijken, maar ook om ze te organiseren. Een handige manier om dit te doen, is door gebruik te maken van afspeellijsten. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw YouTube-ervaring kunt verbeteren door zelf een afspeellijst te maken.

Handleiding voor het maken van een YouTube afspeellijst

Het maken van een YouTube afspeellijst is eenvoudig en snel. Volg deze stappen:

 1. Log in op je YouTube-account: Zorg ervoor dat je ingelogd bent op je YouTube-account.
 2. Ga naar je Bibliotheek: Klik op “Bibliotheek” aan de linkerkant van de YouTube-startpagina.
 3. Kies “Afspeellijsten”: Selecteer de optie “Afspeellijsten” om naar het gedeelte te gaan waar je jouw afspeellijsten kunt beheren.
 4. Selecteer “Nieuwe afspeellijst”: Klik op de knop “Nieuwe afspeellijst maken” om een nieuwe afspeellijst aan te maken.
 5. Geef je afspeellijst een naam: Bedenk een pakkende naam die de inhoud van de afspeellijst goed beschrijft.
 6. Voeg video’s toe: Ga naar de video’s die je aan de afspeellijst wilt toevoegen, klik op “Opslaan” onder de video en selecteer je nieuwe afspeellijst.
 7. Pas de afspeellijst aan (optioneel): Je kunt de afspeellijst aanpassen door de volgorde van de video’s te wijzigen of een aangepaste omslagfoto toe te voegen.
 8. Deel je afspeellijst: Als je tevreden bent met je afspeellijst, deel deze dan met anderen door de afspeellijstlink te kopiëren en te delen.

Waarom een YouTube afspeellijst maken?

Een YouTube-afspeellijst biedt diverse voordelen, zowel voor de maker van de inhoud als voor de kijker. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Voordelen voor Contentmakers:

 1. Organisatie: Afspeellijsten helpen bij het organiseren van video’s op een logische of thematische manier, waardoor het voor kijkers gemakkelijker wordt om content te vinden en te consumeren.
 2. Verhoogde Kijktijd: Door video’s in een afspeellijst te plaatsen, wordt de kans groter dat kijkers meerdere video’s achter elkaar bekijken, wat de totale kijktijd op je kanaal kan verhogen.
 3. Betere Zichtbaarheid: Afspeellijsten kunnen in zoekresultaten en aanbevelingen verschijnen, wat je content meer zichtbaarheid geeft.
 4. Verhaalvertelling: Afspeellijsten kunnen worden gebruikt om een verhaal te vertellen of informatie in een specifieke volgorde te presenteren, wat bijdraagt aan een beter begrip en engagement van de kijker.
 5. SEO Voordelen: Door relevante trefwoorden in de titel en beschrijving van een afspeellijst te gebruiken, kun je de SEO (zoekmachineoptimalisatie) van je video’s verbeteren, waardoor ze makkelijker te vinden zijn via zoekmachines.

Voordelen voor Kijkers:

 1. Gemak: Afspeellijsten bieden een gemakkelijke manier om meerdere video’s over een specifiek onderwerp of thema te bekijken zonder dat je handmatig naar de volgende video hoeft te zoeken.
 2. Ontdekking: Ze stellen kijkers in staat om nieuwe content te ontdekken die aansluit bij hun interesses.
 3. Aangepaste Kijkervaring: Kijkers kunnen afspeellijsten opslaan, delen en zelfs hun eigen afspeellijsten maken om een gepersonaliseerde kijkervaring te creëren.
 4. Leerplatform: Voor educatieve content kunnen afspeellijsten een gestructureerde leerervaring bieden, waarbij complexe onderwerpen in beheersbare segmenten worden opgedeeld.
 5. Binge-Watching: Net als bij video streaming diensten kunnen kijkers gemakkelijk urenlang content ‘binge-watchen’ zonder onderbrekingen, wat vooral aantrekkelijk is voor entertainment en series.

8 Tips voor een effectieve YouTube afspeellijst

Dit zijn enkele tips voor het maken van een effectieve YouTube-afspeellijst:

 1. Kies een Thema: Zorg ervoor dat alle video’s in je afspeellijst gerelateerd zijn aan een specifiek thema, onderwerp of doelgroep. Dit helpt bij het aantrekken van een specifieke doelgroep en zorgt voor consistentie.
 2. Geef Duidelijke Titels en Beschrijvingen: Maak duidelijke en pakkende titels voor je afspeellijsten die de inhoud nauwkeurig beschrijven. Voeg ook een beschrijving toe die de inhoud en het doel van de afspeellijst uitlegt, inclusief relevante trefwoorden voor organisch bereik (SEO).
 3. Creëer een Logische Volgorde: Als je afspeellijst uit meerdere video’s bestaat, zorg er dan voor dat de video’s in een logische volgorde staan. Dit kan bijvoorbeeld zijn op basis van chronologie, moeilijkheidsgraad of onderwerp.
 4. Voeg Een Aantrekkelijke Thumbnail Toe: Maak aantrekkelijke en consistente thumbnails voor de video’s in je afspeellijst. Dit trekt de aandacht van kijkers en moedigt hen aan om de afspeellijst te bekijken.
 5. Houd de Afspeellijst Up-to-Date: Voeg regelmatig nieuwe video’s toe aan je afspeellijst om de inhoud fris en relevant te houden. Verwijder ook verouderde of niet-relevante video’s indien nodig.
 6. Promoot Je Afspeellijst: Promoot je afspeellijst op verschillende platforms, zoals sociale media, je website of andere YouTube-video’s. Dit kan helpen om meer kijkers naar je afspeellijst te trekken.
 7. Maak Gebruik van Afspeellijstopties: YouTube biedt verschillende opties om je afspeellijst aan te passen, zoals het toevoegen van een afspeellijstbeschrijving, het instellen van afspeellijstinstellingen en het kiezen van een afspeellijstthumbnail.
 8. Stimuleer Engagement: Moedig kijkers aan om te reageren, liken, delen en zich te abonneren op je kanaal via de afspeellijstbeschrijving of in de video’s zelf. Dit kan de betrokkenheid vergroten en het aantal abonnees verhogen.

Conclusie

Het creëren van een YouTube-afspeellijst biedt een scala aan voordelen en mogelijkheden voor zowel content makers als kijkers, variërend van verbeterde organisatie en verhoogde kijktijd tot betere zichtbaarheid en SEO-voordelen. Door het volgen van een eenvoudige stap-voor-stap handleiding kan iedereen een gepersonaliseerde afspeellijst samenstellen, die niet alleen dient als een middel om favoriete video’s te organiseren, maar ook als een krachtig instrument om engagement te stimuleren en een specifieke doelgroep aan te trekken. Met tips zoals het kiezen van een coherent thema, het geven van duidelijke titels en beschrijvingen, het creëren van een logische volgorde, en het regelmatig bijwerken van de afspeellijst, kan elke YouTube-gebruiker een effectieve afspeellijst maken die zowel de persoonlijke kijkervaring verbetert als bijdraagt aan het succes van hun kanaal.

Video maker inhuren bij Videobrouwerij

Wilt u een op maat gemaakte video laten maken? Doeltreffend en binnen uw budget? Kies dan voor een videoproductie van Videobrouwerij.
Klik verder op één van de volgende buttons of neem contact op met Ben Balvers op 06 54 64 54 00.

Home » Kennis » Hoe maak je een YouTube afspeellijst?