Skip to main content

Wat is een Video Preview?

Alles wat je moet weten over video previews

Een video preview is een kort fragment of een reeks beelden die voorafgaand aan het afspelen van een video worden getoond. Het dient als een voorproefje, waardoor kijkers een glimp kunnen opvangen van wat hen te wachten staat. Deze functie heeft de manier waarop we online video’s consumeren aanzienlijk veranderd en heeft een impact op zowel de kijkervaring als het videoplatform zelf.

Waarom zijn video previews belangrijk?

Video previews zijn belangrijk om verschillende redenen:

 1. Aandacht trekken: Een video preview biedt een snelle blik op de inhoud van de video content, waardoor het de aandacht van de kijker trekt. Mensen zijn visueel ingesteld en zijn vaak meer geneigd om op iets te klikken of verder te kijken als ze een voorproefje krijgen van wat ze kunnen verwachten.
 2. Informatievoorziening: Een video preview kan essentiële informatie over de inhoud van de video overbrengen, zoals het onderwerp, de stijl, en de kwaliteit van de videoproductie. Dit stelt kijkers in staat om snel te beslissen of de video relevant is voor hen.
 3. Verhoging van de betrokkenheid: Door een korte preview te tonen, kunnen kijkers een beter idee krijgen van de inhoud van de video en of het de moeite waard is om te bekijken. Dit kan de betrokkenheid vergroten, omdat kijkers een meer weloverwogen beslissing kunnen nemen over het bekijken van de volledige video.
 4. Conversieverhoging: Voor bedrijven en marketeers kunnen video previews helpen bij het verhogen van de conversie. Door een boeiende bedrijfsfilm, promotiefilm, commercial of product video preview te tonen, kunnen ze de interesse van potentiële klanten wekken en hen aanmoedigen om verder te kijken of actie te ondernemen. Denk aan het kopen van een product, inschrijven op een dienst of het bekijken van de volledige film of video.
 5. Tijdsbesparing: Video previews kunnen ook helpen bij het besparen van tijd voor kijkers. In plaats van de volledige video te bekijken om te bepalen of deze relevant is, kunnen kijkers snel beslissen op basis van de preview, waardoor ze tijd besparen.

Hoe werken video previews?

Video previews worden meestal gegenereerd door het extraheren van een kort fragment of een aantal frames uit de volledige video. Dit proces kan op twee manieren worden gedaan.

 • Automatische gegenereerde miniaturen: Meestal worden video previews gegenereerd aan de hand van automatisch geselecteerde miniaturen. Deze miniaturen zijn frames uit de video die door het algoritme of AI van het videoplatform worden geselecteerd. Het doel is om een representatief beeld van de video weer te geven en de nieuwsgierigheid van de kijker te wekken.
 • Handmatig gemaakte previews: Sommige videomakers kiezen ervoor om handmatig aangepaste video previews te maken. Dit geeft hen meer controle over de visuele representatie van hun content. Het kan ook helpen om specifieke momenten of hoogtepunten van de video te benadrukken, waardoor de kans op klikken toeneemt.

In 5 stappen een handmatige video preview maken

Video previews worden meestal gegenereerd door het extraheren van een kort fragment of een aantal frames uit de volledige video. Dit proces kan handmatig worden gedaan door een editor of automatisch worden gegenereerd met behulp van software.

Hier zijn de algemene stappen voor het maken van een video preview:

 1. Selectie van inhoud: Een editor selecteert een kort fragment uit de volledige video dat representatief is voor de inhoud ervan. Dit fragment moet de kernboodschap of het hoogtepunt van de video bevatten.
 2. Bijsnijden en bewerken: Het geselecteerde fragment wordt mogelijk bijgesneden en bewerkt om de beste visuele representatie te bieden. Dit kan inhouden dat onnodige delen worden verwijderd of dat de helderheid, kleurcorrectie en andere aspecten van de video worden aangepast om de preview aantrekkelijker te maken.
 3. Compressie en optimalisatie: De video preview wordt gecomprimeerd en geoptimaliseerd om een klein bestandsformaat te hebben en snel te laden. Dit is vooral belangrijk voor online platforms waar snelheid en bandbreedte belangrijk zijn.
 4. Implementatie: De video preview wordt toegevoegd aan de interface van het platform waar de video wordt gehost. Dit kan als een automatisch afspelende mini-video zijn wanneer de muisaanwijzer over de videohoes beweegt, of als een statische afbeelding die een voorbeeld van de video laat zien.
 5. Gebruikersinteractie: De preview kan interactief zijn, waardoor gebruikers mogelijkheden hebben om te pauzeren, af te spelen, het geluid in of uit te schakelen, enzovoort.

Het proces kan ook geautomatiseerd worden met behulp van algoritmen die de video analyseren en automatisch de meest relevante fragmenten selecteren. Deze algoritmen kunnen bijvoorbeeld rekening houden met factoren zoals visuele aantrekkelijkheid, sprekers, tekstoverlay en meer om een effectieve preview te genereren.

10 Tips voor effectieve video previews

Effectieve video previews kunnen het verschil maken tussen een video die breed bekeken wordt en een video die over het hoofd wordt gezien. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je video previews zo aantrekkelijk en effectief mogelijk zijn:

 1. Kies een Boeiend Fragment: Selecteer een fragment dat nieuwsgierigheid opwekt of een hoogtepunt van de video toont. Dit fragment moet representatief zijn voor de algemene inhoud en toon van de video, maar ook genoeg mysterie behouden om de kijker te motiveren voor meer.
 2. Houd het Kort: De optimale lengte van een video preview hangt af van het platform, maar over het algemeen is korter beter. Een duur van 5 tot 15 seconden is meestal voldoende om interesse te wekken zonder te veel weg te geven.
 3. Zorg voor Hoge Kwaliteit: De preview moet van hoge kwaliteit zijn, zowel in beeld als in geluid (indien van toepassing). Dit geeft meteen een positieve indruk van de video zelf en trekt meer kijkers aan.
 4. Voeg Waarde Toe: Zorg ervoor dat je preview waarde toevoegt door informatief, entertainend of intrigerend te zijn. Een preview die een vraag oproept of een probleem presenteert dat in de video wordt opgelost, kan effectief zijn.
 5. Gebruik Tekst Overlay met Mate: Als je tekst overlays gebruikt, zorg er dan voor dat ze leesbaar zijn en direct waarde toevoegen. Te veel tekst kan afleiden en de kijker overweldigen.
 6. Optimaliseer voor Zonder Geluid: Veel gebruikers bekijken previews zonder geluid, vooral op sociale media. Zorg ervoor dat je preview ook zonder geluid begrijpelijk en aantrekkelijk is.
 7. A/B Testen: Als het mogelijk is, test dan verschillende versies van je preview om te zien welke het beste presteert. Dit kan je waardevolle inzichten geven in wat je doelgroep het meest aantrekkelijk vindt.
 8. Focus op het Begin: Zorg ervoor dat de eerste seconden van de preview meteen de aandacht trekken. Veel gebruikers beslissen binnen een paar seconden of ze verder willen kijken.
 9. Gebruik Aantrekkelijke Thumbnails: Hoewel technisch gezien geen deel van de video preview, speelt de thumbnail een cruciale rol in het aantrekken van aandacht. Kies een thumbnail die nieuwsgierig maakt naar de video.
 10. Wees Consistent met je Merk: Zorg ervoor dat je preview consistent is met je merk of persoonlijke stijl. Dit helpt bij het opbouwen van herkenning en vertrouwen bij je publiek.

Door deze tips toe te passen, kun je de effectiviteit van je video previews maximaliseren, wat leidt tot een hogere betrokkenheid en meer kijkers voor je video’s.

Conclusie

In essentie biedt een video preview een kort, maar krachtig voorproefje van de inhoud van een video, waardoor kijkers een glimp opvangen van wat hen te wachten staat. De mogelijkheid om de aandacht te trekken, informatie te verstrekken, betrokkenheid te vergroten, conversies te verhogen en tijd te besparen, maakt video previews van onschatbare waarde voor zowel kijkers als video makers en videoproductiebedrijven. Door de juiste fragmenten te selecteren, te zorgen voor hoge kwaliteit en aandacht te besteden aan details zoals lengte, tekst overlay en optimalisatie voor geluidloze weergave, kunnen effectieve video previews een significante impact hebben op het succes van een video. Met een strategische benadering en consistente merkrepresentatie kunnen video previews dienen als krachtige hulpmiddelen om de betrokkenheid te vergroten en een breder publiek te bereiken.

Video laten maken door Videobrouwerij

Wilt u een op maat gemaakte video laten maken? Doeltreffend en binnen uw budget? Kies dan voor een videoproductie van Videobrouwerij.
Klik verder op één van de volgende buttons of neem contact op met Ben Balvers op 06 54 64 54 00.

Home » Kennis » Wat is een Video Preview?