Skip to main content

Wat is een Viral Video?

Alles over het fenomeen van virale video’s

In de wereld van online content is het fenomeen van virale video’s een krachtig instrument om de aandacht te trekken en een enorm publiek te bereiken. Laten we dieper ingaan op wat viral video’s precies zijn, waarom ze zo boeiend zijn, en hoe je zelf een virale video kunt creëren.

Het begrip virale video

Een virale video is een stukje digitale inhoud dat zich razendsnel over het internet verspreidt, vaak via sociale media platforms. Deze video’s genereren exponentiële views en delingen, waardoor ze binnen korte tijd een massaal publiek bereiken.

Waarom zijn viral video’s boeiend?

Viral video’s zijn vaak boeiend vanwege verschillende redenen:

 1. Entertainmentwaarde: Veel viral video’s zijn grappig, schattig, of op een andere manier entertainend. Mensen delen ze omdat ze anderen willen laten lachen of omdat ze zelf genieten van het kijken naar iets leuks.
 2. Emotionele impact: Sommige video’s raken een emotionele snaar bij kijkers. Dit kan variëren van ontroerende verhalen tot inspirerende prestaties. Mensen voelen zich vaak verbonden met deze video’s en willen die emotie delen met anderen.
 3. Uniciteit of originaliteit: Viral video’s kunnen vaak iets laten zien dat ongewoon of verrassend is. Dit kan een nieuwe dans, een unieke talent, of een onverwachte gebeurtenis zijn. Kijkers worden aangetrokken door de originaliteit en willen anderen laten zien wat ze hebben ontdekt.
 4. Snelheid en toegankelijkheid: Viral video’s verspreiden zich vaak snel via sociale media en andere online platforms. Mensen kunnen ze gemakkelijk delen met vrienden en volgers, waardoor ze een groot publiek kunnen bereiken in korte tijd.
 5. Gemeenschapsgevoel: Het delen van viral video’s kan een gevoel van gemeenschap creëren tussen mensen die ze bekijken en delen. Het kan gesprekken aanwakkeren en mensen samenbrengen rond gedeelde interesses of humor.

10 Voorbeelden van virale video’s

Deze lijst is een mix van humoristische clips, ontroerende momenten, en opmerkelijke prestaties, die allemaal op hun eigen manier mensen wereldwijd hebben weten te boeien.

 1. “Charlie Bit My Finger”: Een klassieke virale video waarin een baby, Charlie, op de vinger van zijn oudere broer bijt, wat leidt tot een grappige en schattige reactie.

   

 2. “Gangnam Style” door PSY: Deze K-pop hit werd bekend om zijn aanstekelijke muziek en unieke dansbewegingen, waardoor het een van de meest bekeken YouTube-video’s aller tijden werd.

   

 3. “The Ice Bucket Challenge”: Een liefdadigheidsactie die viraal ging op sociale media, waarbij mensen een emmer ijswater over zichzelf heen goten om bewustzijn en geld in te zamelen voor ALS onderzoek.

   

 4. “Evolution of Dance” door Judson Laipply: Een humoristische dansperformance die door de jaren heen verschillende populaire dansstijlen laat zien.

   

 5. “Baby Shark Dance” door Pinkfong: Een kinderliedje dat een wereldwijde rage werd, vooral onder kinderen, door het aanstekelijke deuntje en eenvoudige dansbewegingen.

   

 6. “Kony 2012”: Een documentaire-stijl video gemaakt door de organisatie Invisible Children, bedoeld om aandacht te vragen voor de Oegandese krijgsheer Joseph Kony, met als doel hem in 2012 te arresteren.

   

 7. “David After Dentist”: Een video van een jonge jongen, David, die na een tandartsbezoek door de verdoving hilarisch verward is, wat leidt tot de beroemde uitspraak: “Is this real life?”

   

 8. “Leave Britney Alone” door Chris Crocker: Een emotionele verdediging van popster Britney Spears op het hoogtepunt van haar publieke problemen, wat een vroeg voorbeeld was van een video die viraal ging door sociale media.

   

 9. “OK Go – Here It Goes Again”: Een muziekvideo van de band OK Go, bekend om hun ingenieuze gebruik van loopbanden in een choreografie die zowel inventief als vermakelijk is.

   

 10. “Yodeling Kid in Walmart” (Mason Ramsey): Een video van een jonge jongen die jodelt in een Walmart, wat leidde tot landelijke bekendheid en optredens op muziekfestivals en in televisieshows.

Deze video’s hebben op verschillende manieren een culturele impact gehad, van het aansteken van wereldwijde trends tot het ondersteunen van goede doelen, en blijven voorbeelden van hoe content viraal kan gaan.

Hoe maak je zelf een virale video?

Het maken van een virale video is niet gegarandeerd en het hangt vaak af van verschillende factoren, waaronder creativiteit, timing, geluk, en het vermogen om een ​​publiek aan te spreken. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het creëren van inhoud die viraal zou kunnen gaan:

 1. Wees uniek en origineel: Probeer iets te maken dat anders is dan wat er al bestaat. Een uniek concept, een originele benadering of een verrassende wending kan de aandacht van mensen trekken.
 2. Houd het kort en krachtig: De meeste virale video’s zijn relatief kort en houden de aandacht van de kijker vast van begin tot eind. Probeer je boodschap of verhaal te vertellen binnen een paar minuten of zelfs seconden.
 3. Wees emotioneel: Video’s die sterke emoties oproepen, zoals humor, ontroering, verbazing, of zelfs shock, hebben meer kans om viraal te gaan. Overweeg welke emoties je wilt oproepen bij je kijkers en ontwerp je video dienovereenkomstig.
 4. Maak het deelbaar: Zorg ervoor dat je video gemakkelijk deelbaar is op sociale media en andere platforms. Dit kan betekenen dat je ondertiteling toevoegt voor kijkers zonder geluid, een pakkende titel bedenkt, of je video optimaliseert voor mobiele apparaten.
 5. Ken je doelgroep: Begrijp wie je doelgroep is en wat hen interesseert. Richt je inhoud op hun behoeften, interesses, en voorkeuren om de kans te vergroten dat ze je video delen met anderen.
 6. Timing is alles: Houd rekening met actuele gebeurtenissen, trends, of seizoenen bij het plannen van de release van je video. Soms kan het inspelen op een actueel onderwerp of een populaire trend je video een extra boost geven.
 7. Promoot je video: Zodra je video klaar is, promoot deze dan actief op verschillende sociale media en andere relevante platforms. Vraag vrienden, familie en volgers om je video te delen om het bereik te vergroten.
 8. Blijf consistent: Hoewel het moeilijk is om een ​​viraal succes te voorspellen, blijf consistent werken aan het maken van hoogwaardige inhoud. Hoe meer video’s je maakt, hoe groter de kans dat er een viraal gaat.

De impact van virale video’s op bedrijven en merken

Viral video’s kunnen een aanzienlijke impact hebben op bedrijven en merken, variërend van positieve merkbekendheid tot onbedoelde controverses. Hier zijn enkele van de voornaamste effecten die virale video’s kunnen hebben:

Positieve Impact

 1. Toename van Merkbekendheid: Een virale videoproductie kan de zichtbaarheid van een merk snel vergroten, waardoor het merk in korte tijd bij een groot en divers publiek bekend wordt. Een videoproductiebedrijf kan je hiermee helpen.
 2. Verbetering van het Merkimago: Als de video positieve emoties oproept, kan dit het imago van het merk versterken. Een goed gemaakte, inspirerende of grappige video kan de perceptie van een merk als sympathiek, betrouwbaar of innovatief verbeteren.
 3. Toename van Betrokkenheid: Virale video’s genereren vaak aanzienlijke online interacties, zoals likes, shares en comments, wat leidt tot een hogere betrokkenheid bij het merk op sociale media.
 4. Stimuleren van Verkoop: De verhoogde zichtbaarheid en verbeterde merkperceptie kunnen leiden tot een directe toename van de verkoop. Consumenten kunnen meer geneigd zijn om producten of diensten van het merk te kopen na het zien van een overtuigende virale video.
 5. Kosten-effectieve Marketing: In vergelijking met traditionele reclame kunnen virale video’s relatief goedkoop zijn om te produceren en kunnen ze een ongeëvenaard bereik en impact hebben, wat een hoge ROI (Return On Investment) oplevert.

Potentiële Risico’s en Negatieve Impact

 1. Onvoorspelbaarheid: Het is moeilijk te voorspellen wat viraal zal gaan, en pogingen om een virale video te creëren kunnen mislukken of niet de gewenste aandacht krijgen.
 2. Kans op Backlash: Als de inhoud van de video als ongepast of beledigend wordt beschouwd, kan dit leiden tot een negatieve backlash tegen het merk, wat schade kan toebrengen aan het imago en de reputatie.
 3. Verlies van Controle: Zodra een video viraal gaat, verliest het bedrijf de controle over de context waarin het wordt gedeeld en geïnterpreteerd, wat kan leiden tot misverstanden of negatieve connotaties die oorspronkelijk niet bedoeld waren.
 4. Tijdelijk Effect: De aandacht die een virale video genereert, is vaak van korte duur. Bedrijven moeten daarom strategisch nadenken over hoe ze op de lange termijn van deze aandacht kunnen profiteren.

In het algemeen bieden virale video’s zowel kansen als uitdagingen voor bedrijven en merken. Een succesvolle virale video kan een merk transformeren en een aanzienlijke impact hebben op de bedrijfsresultaten, maar het vergt strategische planning, kennis van de doelgroep, en soms een beetje geluk om de positieve effecten te maximaliseren en potentiële valkuilen te vermijden.

Conclusie

Viral video’s zijn een krachtig fenomeen in de wereld van online video content, waarbij ze snel de aandacht trekken en een massaal publiek bereiken via sociale media platforms. Ze zijn boeiend vanwege hun vermogen om entertainment, emotie, uniciteit, en gemeenschapsgevoel te bieden. Hoewel ze positieve effecten zoals verhoogde merkbekendheid, betrokkenheid, en verkoop kunnen genereren, brengen ze ook potentiële risico’s met zich mee, zoals onvoorspelbaarheid en kans op backlash. Desondanks blijven virale video’s een kans voor bedrijven en merken om hun merk te versterken en impact te hebben op de markt, mits ze strategisch worden benaderd en beheerd.

Video maker inhuren bij Videobrouwerij

Liever een professionele video maker inhuren? Doeltreffend en binnen uw budget? Kies dan voor een videoproductie van Videobrouwerij.
Klik verder op één van de volgende buttons of neem contact op met Ben Balvers op 06 54 64 54 00.

Home » Kennis » Wat is een Viral Video?