Skip to main content

Wat is Point-of-View?

Alles over vertelperspectieven en POV

Duik diep in de wereld van verhalenvertelling met ons nieuwste blogartikel over ‘Point of View’ (POV). Ontdek hoe dit cruciale element de manier waarop verhalen worden ervaren en verteld, transformeert, en leer over de impact ervan zowel in de literatuur als op de dynamische platforms van sociale media zoals TikTok en Instagram.

Wat betekent POV?

“Point of view” (POV) verwijst naar het perspectief van waaruit een verhaal wordt verteld. Het bepaalt door wiens ogen het verhaal wordt beleefd, hoeveel informatie wordt onthuld aan de lezer en op welke manier het verhaal wordt gepresenteerd. Er zijn verschillende types point of view, elk met zijn eigen unieke eigenschappen:

 1. Eerste persoon: De verteller is een personage in het verhaal en vertelt het verhaal vanuit zijn of haar perspectief, gebruikmakend van “ik” of “wij”. Dit point of view stelt de lezer in staat om de gedachten, gevoelens en ervaringen van de verteller direct te ervaren.
 2. Tweede persoon: Dit is een minder gebruikelijk perspectief waarbij het verhaal wordt verteld tot de lezer, gebruikmakend van “jij”. Het wordt soms gebruikt in interactieve verhalen, waarbij de lezer wordt aangesproken alsof hij of zij de hoofdpersoon van het verhaal is.
 3. Derde persoon beperkt: De verteller vertelt het verhaal vanuit het perspectief van één personage, gebruikmakend van “hij”, “zij”, of “zij (meervoud)”. De lezer krijgt inzicht in de gedachten en gevoelens van dit ene personage, maar niet van anderen.
 4. Derde persoon alwetend: De verteller weet alles en kan in de hoofden van alle personages kijken, waardoor de lezer inzicht krijgt in de gedachten, gevoelens en motivaties van meerdere personages. Dit point of view biedt een goddelijk perspectief op het hele verhaal.
 5. Derde persoon objectief: De verteller rapporteert alleen wat zichtbaar en hoorbaar is, zonder de innerlijke gedachten of gevoelens van de personages te onthullen. Dit point of view is vergelijkbaar met dat van een camera die de gebeurtenissen opneemt.

Elk point of view biedt verschillende voordelen en beperkingen en kan een diepgaande invloed hebben op hoe een verhaal wordt ervaren en geïnterpreteerd door de lezer.

Het belang van Point-of-View

Het belang van point of view in een verhaal is veelzijdig en kan grote invloed hebben op hoe het verhaal wordt ervaren en begrepen door de lezer of kijker. Enkele belangrijke aspecten zijn:

 1. Persoonlijke betrokkenheid: Het point of view bepaalt hoe nauw de lezer zich verbonden voelt met de personages en gebeurtenissen in het verhaal. Een eerstepersoonsperspectief kan de lezer bijvoorbeeld direct betrekken bij de emoties en ervaringen van de verteller, waardoor een sterke emotionele band ontstaat.
 2. Diepte van karakterisering: Het point of view beïnvloedt hoeveel inzicht de lezer krijgt in de gedachten, gevoelens en motivaties van de personages. Een derdepersoonsperspectief kan bijvoorbeeld meerdere personages belichten en een breder begrip van de complexiteit van hun karakters bieden.
 3. Onthulling van informatie: Het point of view bepaalt hoe en wanneer informatie aan de lezer wordt onthuld. Een alwetend derdepersoonsperspectief kan bijvoorbeeld verschillende perspectieven bieden en de lezer inzicht geven in informatie die de personages zelf niet kennen, wat spanning en onthullingen in het verhaal kan creëren.
 4. Sfeer en toon: Het point of view kan de algehele sfeer en toon van het verhaal beïnvloeden. Een objectief derdepersoonsperspectief kan bijvoorbeeld een meer afstandelijke en neutrale sfeer creëren, terwijl een eerstepersoonsperspectief een meer subjectieve en intieme sfeer kan oproepen.
 5. Vertelstijl: Het point of view bepaalt ook de vertelstijl van het verhaal, inclusief het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden, de mate van betrokkenheid van de verteller bij de gebeurtenissen, en de manier waarop informatie wordt gepresenteerd.

Kortom, het point of view is een essentieel aspect van verhalenvertelling dat de lezer helpt om zich in te leven in het verhaal, de personages beter te begrijpen en de thema’s en boodschappen van het verhaal te interpreteren. Het kan het verschil maken tussen een verhaal dat levendig en meeslepend is en een dat afstandelijk en moeilijk te verbinden is.

Hoe kies je de juiste POV?

Het kiezen van de juiste point of view (POV) voor een verhaal hangt af van verschillende factoren, waaronder het gewenste effect, het verhaal zelf, de karakters en de thema’s die je wilt verkennen. Hier zijn enkele overwegingen om de juiste POV te kiezen:

 1. Identificeer het doel van je verhaal: Bepaal wat je wilt bereiken met je verhaal. Wil je de lezer laten meeleven met één specifiek personage? Wil je een alwetend overzicht van meerdere personages? Het doel van je verhaal kan helpen bij het bepalen van het meest geschikte point of view.
 2. Ken je personages: Begrijp de diepten van je personages – hun achtergrond, hun motieven, hun emotionele toestand. Als je wilt dat de lezer deze personages van binnenuit begrijpt, kan een eerstepersoonsperspectief geschikt zijn. Als je daarentegen een meer objectief beeld van verschillende personages wilt bieden, kan een derdepersoonsperspectief alwetend of beperkt meer geschikt zijn.
 3. Onderzoek de complexiteit van het verhaal: Als je verhaal meerdere lagen en perspectieven heeft, kan een derdepersoonsperspectief alwetend de flexibiliteit bieden om alle aspecten van het verhaal te belichten. Als het verhaal daarentegen voornamelijk draait om de ervaringen en innerlijke reis van één personage, kan een eerstepersoonsperspectief meer geschikt zijn.
 4. Weeg de emotionele impact af: Bedenk welk perspectief de meeste emotionele impact heeft op je lezers. Een eerstepersoonsperspectief kan bijvoorbeeld diepere emotionele verbindingen creëren, terwijl een derdepersoonsperspectief alwetend een breder begrip van de wereld van het verhaal kan bieden.
 5. Experimenteer: Soms is het nodig om te experimenteren met verschillende POV’s voordat je de juiste keuze maakt. Probeer passages te schrijven vanuit verschillende perspectieven om te zien welke het beste werkt voor je verhaal en je gewenste effect.
 6. Wees consistent: Zodra je een POV hebt gekozen, wees dan consistent. Vermijd het wisselen van POV’s binnen een enkele scène of hoofdstuk, tenzij het zeer bewust en opzettelijk wordt gedaan.

Door deze overwegingen in gedachten te houden en te experimenteren, kun je het point of view vinden dat het beste past bij je verhaal en de effecten die je wilt bereiken.

Wat betekent POV op social media: TikTok en Instagram?

Hoewel de afkorting of hashtag POV (point of view = gezichtspunt) misschien niet meteen herkenbaar is, heb je hoogstwaarschijnlijk vaak voorbij zien komen op TikTok en Instagram. Hier wordt POV op een iets andere manier gebruikt dan op televisie. Een video op social media zou bijvoorbeeld kunnen worden omschreven als “POV: je bestelt een koffie“. In zo’n video krijg je te zien wat iemand die een koffie bestelt, zou ervaren. Dit creëert het idee van het bekijken van de wereld “door de ogen van iemand anders“. POV-video’s variëren van echte situaties tot fictieve scenario’s, zoals mini-horrorfilms, uitgewerkte sketches of cosplay.

Daarnaast wordt de hashtag #POV ook gebruikt om aan te geven: ‘dit is mijn standpunt‘, ‘dit is hoe ik hier tegenaan kijk‘. Op deze manier wordt een mening gedeeld in plaats van alleen een gezichtspunt. Als je geïnteresseerd bent, kun je op TikTok of Instagram zoeken op deze hashtags om de verschillende manieren te ervaren waarop deze term wordt gebruikt.

Conclusie

“Point of View” (POV) speelt een cruciale rol in zowel de literaire en film wereld als op sociale media, waar het bepalend is voor hoe verhalen en content worden ervaren en geïnterpreteerd. In de literatuur en cinematografie beïnvloedt het de intimiteit en diepgang waarmee lezers of kijker zich met personages kunnen verbinden, variërend van de persoonlijke inzichten van de eerste persoon tot de goddelijke kennis van de alwetende derde persoon. De keuze van POV in verhalen gaat niet alleen over het perspectief maar ook over het onthullen van informatie, het opbouwen van karakterdiepte en het bepalen van de emotionele impact. Op sociale media zoals TikTok en Instagram wordt POV gebruikt om kijkers onder te dompelen in specifieke ervaringen of standpunten, variërend van alledaagse situaties tot creatieve fictie, en biedt het een platform voor expressie en connectie vanuit unieke perspectieven. In beide domeinen is het begrijpen en kiezen van het juiste POV essentieel voor het creëren van meeslepende en boeiende content.

POV video laten maken door Videobrouwerij

Wilt u een op maat gemaakte video laten maken? Doeltreffend en binnen uw budget? Kies dan voor een videoproductie van Videobrouwerij.
Klik verder op één van de volgende buttons of neem contact op met Ben Balvers op 06 54 64 54 00.

Home » Kennis » Wat is Point-of-View?