Skip to main content

Inleiding

Ontdek de meest recente ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsfilm productie

In een steeds digitaler tijdperk is de bedrijfsfilm een krachtig middel geworden om merkverhalen te vertellen, producten te promoten en klanten te betrekken. 2024 brengt nieuwe trends en innovaties die deze vorm van communicatie nog effectiever maken. Bedrijven die op de hoogte blijven van de nieuwste trends, kunnen zich onderscheiden in een competitieve markt. In deze blog bespreken we de top 25 trends in bedrijfsfilms voor 2024 die je niet mag missen.

Recap van bedrijfsfilm trends in 2023

Voordat we naar de toekomst kijken is het goed om ook nog even terug te kijken naar de ontwikkelingen van vorig jaar. Dit waren naar onze mening de top 10 trends van 2023 op het gebied van bedrijfsfilm productie.

 1. Verticale Video’s: In 2023 zagen we een enorme toename in het gebruik van verticale video’s, met name vanwege de dominantie van mobiele apparaten. Bedrijven pasten hun content aan voor platforms zoals Instagram Reels, TikTok, en YouTube Shorts om een groter mobiel publiek te bereiken.
 2. Shoppable Video Content: Een van de belangrijkste trends was de integratie van e-commerce in video’s. Shoppable video’s, waarin kijkers direct vanuit de video producten kunnen kopen, werden steeds populairder. Dit zorgde voor een naadloze overgang van inspiratie naar aankoop, wat de conversieratio’s aanzienlijk verhoogde.
 3. Live Streaming en Webinars: Live streaming bleef groeien in populariteit als een manier voor bedrijven om in real-time met hun publiek te communiceren. Webinars en live evenementen werden belangrijke tools voor productlanceringen, trainingen, en klantinteracties, dankzij hun vermogen om een directe en authentieke band met het publiek te creëren.
 4. User-Generated Content (UGC): Bedrijven maakten steeds meer gebruik van content die door gebruikers werd gegenereerd. Door klanten aan te moedigen hun ervaringen te delen via video’s, konden bedrijven authentieke en geloofwaardige verhalen vertellen die resoneren met een breder publiek. UGC bouwde vertrouwen en loyaliteit op bij klanten.
 5. Immersive Storytelling met AR en VR: Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) technologieën werden steeds toegankelijker en vaker gebruikt in bedrijfsfilms. Deze technologieën boden bedrijven de mogelijkheid om meeslepende en interactieve verhalen te vertellen, waardoor kijkers een diepere verbinding met het merk konden ervaren.
 6. Geanimeerde Explainers en Infographics: Geanimeerde video’s en infographics bleven een populaire keuze voor het uitleggen van complexe ideeën en processen op een visueel aantrekkelijke manier. Ze maakten het eenvoudiger voor bedrijven om hun boodschap over te brengen en de aandacht van hun publiek vast te houden.
 7. Milieubewuste en Duurzame Video’s: Duurzaamheid werd een cruciaal thema in 2023, en veel bedrijven benadrukten hun milieuvriendelijke initiatieven in hun bedrijfsfilms. Deze video’s toonden de inspanningen van bedrijven om duurzaamheid te bevorderen en spraken consumenten aan die waarde hechten aan milieubewustzijn.
 8. Voice Search Optimalisatie: Met de opkomst van spraakgestuurde zoekopdrachten, optimaliseerden bedrijven hun video’s voor voice search. Dit hield in dat ze ervoor zorgden dat hun content gemakkelijk vindbaar en toegankelijk was voor gebruikers die spraakopdrachten gebruikten om naar informatie te zoeken.
 9. Emotionele Connectie door Verhalende Video’s: Storytelling werd steeds belangrijker, waarbij bedrijven verhalen vertelden die emotioneel aansloten bij hun publiek. Door verhalen te delen die resoneren met de waarden en ervaringen van hun klanten, konden bedrijven diepere en meer betekenisvolle connecties creëren.
 10. Micro-Video’s voor Sociale Media: Micro-video’s, vaak slechts enkele seconden lang, werden de norm op sociale mediaplatforms. Deze korte, krachtige video’s waren ideaal voor het overbrengen van snelle boodschappen en het verhogen van de betrokkenheid op platforms zoals Twitter en Instagram.

Top 25 bedrijfsfilm trends voor 2024

Benieuwd welke trends een rol spelen in 2024? Ontdek het hier.

 1. Verticale Video’s: Met de toenemende consumptie van content op smartphones, zijn verticale video’s een must. Ze passen perfect in de schermen van mobiele apparaten en zorgen voor een naadloze kijkervaring.
 2. Korte en Krachtige Video’s: De aandachtsspanne van de kijker wordt steeds korter. Video’s van 30 seconden tot een minuut hebben de voorkeur, omdat ze snel en effectief een boodschap overbrengen.
 3. Authenticiteit en Eerlijkheid: Consumenten waarderen authenticiteit. Eerlijke, ongefilterde bedrijfsfilms die een realistisch beeld van het bedrijf geven, winnen aan populariteit.
 4. Storytelling: Verhalen blijven een krachtig middel om emotionele verbindingen te creëren. Bedrijven gebruiken storytelling om hun merkverhaal op een boeiende manier te delen.
 5. Geanimeerde Explainers: Geanimeerde explainer video’s zijn ideaal om complexe ideeën op een eenvoudige en visueel aantrekkelijke manier uit te leggen.
 6. Interactieve Video’s: Interactieve video’s bieden kijkers de mogelijkheid om keuzes te maken die de uitkomst van de video beïnvloeden, wat leidt tot hogere betrokkenheid en retentie.
 7. Virtual Reality (VR): VR biedt een meeslepende ervaring die kijkers het gevoel geeft echt deel uit te maken van het verhaal. Dit is ideaal voor bedrijfspresentaties en productdemonstraties.
 8. Augmented Reality (AR): AR voegt een extra laag van informatie toe aan de realiteit, waardoor bedrijfsfilms interactiever en informatiever worden.
 9. Live Streaming: Live streaming blijft groeien. Het biedt een directe manier om met het publiek te communiceren en real-time reacties te krijgen.
 10. Drones en Luchtfotografie: Drones bieden nieuwe perspectieven en dynamische beelden die moeilijk te verkrijgen zijn met traditionele camera’s. Ze worden vaak gebruikt voor indrukwekkende bedrijfsvideo’s.
 11. Personalized Video Marketing: Personalisatie in video’s, zoals het gebruik van de naam van de kijker of gepersonaliseerde aanbiedingen, maakt de boodschap relevanter en verhoogt de betrokkenheid.
 12. Ondersteuning voor Sociale Doelen: Bedrijven die hun sociale verantwoordelijkheid laten zien via video’s, winnen het vertrouwen en de loyaliteit van consumenten die dezelfde waarden delen.
 13. User-Generated Content: Video’s die door gebruikers zijn gemaakt, kunnen authentiek en geloofwaardig zijn. Bedrijven moedigen klanten aan om hun ervaringen te delen via video.
 14. Cinemagraphs: Cinemagraphs zijn foto’s waarin een klein, herhaald bewegend element is opgenomen. Ze zijn visueel aantrekkelijk en trekken snel de aandacht van de kijker.
 15. 3D Animaties: 3D animaties bieden visuele diepte en complexiteit, waardoor ze ideaal zijn voor productdemonstraties en technische uitleg.
 16. Vlog-Stijl Bedrijfsfilms: Vlog-stijl video’s geven een informele en persoonlijke kijk op het bedrijf, waardoor de kijker een beter beeld krijgt van de bedrijfscultuur.
 17. Voice Search Optimalisatie: Met de opkomst van spraakgestuurde zoekopdrachten is het optimaliseren van video’s voor voice search een belangrijke trend.
 18. 360 Graden Video’s: 360 graden video’s bieden een complete kijkervaring en zijn vooral nuttig voor vastgoed, reisindustrie en evenementen.
 19. Transparantie en Achter de Schermen: Video’s die een kijkje achter de schermen geven, laten de menselijke kant van een bedrijf zien en bouwen vertrouwen op bij de kijker.
 20. Motion Graphics: Motion graphics combineren grafische ontwerpen met animatie om visueel aantrekkelijke en informatieve video’s te maken.
 21. Video SEO: Het optimaliseren van video’s voor zoekmachines zorgt ervoor dat ze beter vindbaar zijn en een breder publiek bereiken.
 22. Micro-Video’s: Micro-video’s van enkele seconden zijn perfect voor sociale media en helpen om een snelle, krachtige boodschap over te brengen.
 23. Transmedia Storytelling: Dit houdt in dat een verhaal wordt verteld over meerdere platforms en formats, waardoor een gelaagde en uitgebreide merkervaring ontstaat.
 24. Hyperlapse Video’s: Hyperlapse video’s versnellen de tijd, waardoor ze perfect zijn om processen te laten zien die normaal gesproken lang duren.
 25. Inclusiviteit en Diversiteit: Bedrijfsfilms die diversiteit en inclusiviteit promoten, resoneren beter met een breed publiek en weerspiegelen hedendaagse waarden.

Vooruitblik op bedrijfsfilms in de toekomst

Nu we vooruitkijken naar 2025, zien we dat de bedrijfsfilmindustrie blijft evolueren met nieuwe technologieën en veranderende consumentvoorkeuren. Hier zijn de top vijf trends die we verwachten te domineren in 2025:

 1. AI-Gestuurde Video’s: In 2025 zal kunstmatige intelligentie (AI) een nog grotere rol spelen in de productie van bedrijfsfilms. AI-tools kunnen helpen bij het schrijven van scripts, het bewerken van video’s, en zelfs bij het maken van gepersonaliseerde content op grote schaal. Door AI te gebruiken, kunnen bedrijven efficiënter werken en meer nauwkeurige, op maat gemaakte video’s leveren die specifiek zijn afgestemd op de voorkeuren van hun doelgroep.
 2. Holografische Presentaties: Holografische technologie, ooit een futuristisch concept, wordt steeds meer mainstream. Bedrijven zullen hologrammen gebruiken voor presentaties, productlanceringen, en zelfs virtuele meetings. Holografische bedrijfsfilms bieden een dynamische en indrukwekkende manier om complexe informatie te presenteren en de aandacht van het publiek te trekken.
 3. Hybride Evenementen met Virtuele Componenten: Met de blijvende impact van wereldwijde gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie, blijven hybride evenementen – een mix van fysieke en virtuele deelname – populair. Bedrijfsfilms zullen een cruciale rol spelen in deze hybride evenementen, door zowel live streams als vooraf opgenomen content te integreren. Dit zorgt voor een naadloze en interactieve ervaring voor zowel de aanwezige als de virtuele deelnemers.
 4. Metaverse Integratie: De opkomst van de metaverse, een gedeelde virtuele ruimte waar gebruikers interacteren via avatars, zal bedrijfsfilms transformeren. Bedrijven zullen films en marketingcampagnes creëren die zich binnen deze digitale wereld afspelen, waardoor een meeslepende en interactieve ervaring ontstaat. Deze integratie zal nieuwe mogelijkheden bieden voor branding, productdemonstraties en klantinteracties.
 5. Data-Driven Video Personalization: Data blijft koning, en in 2025 zullen bedrijfsfilms nog meer gedreven worden door data. Door gebruik te maken van geavanceerde analytische tools, kunnen bedrijven video’s creëren die nauwkeurig inspelen op de behoeften en voorkeuren van hun doelgroep. Dit omvat het personaliseren van content op basis van kijkgedrag, demografische gegevens en zelfs real-time interacties, wat leidt tot hogere betrokkenheid en conversie.

Conclusie

De evolutie van bedrijfsfilms van 2023 tot 2025 laat een duidelijke verschuiving zien naar meer geavanceerde, gepersonaliseerde en interactieve content. In 2023 zagen we trends zoals verticale video’s en user-generated content die de basis legden voor meer mobiele en authentieke communicatie. Het jaar 2024 bouwt hierop voort met de nadruk op korte, krachtige en eerlijke verhalen, en de integratie van technologieën zoals VR en AR. Vooruitkijkend naar 2025, zullen AI-gestuurde video’s, holografische presentaties en de metaverse de toekomst vormgeven, waarbij data-gedreven personalisatie de sleutel zal zijn tot het creëren van diepere connecties met het publiek. Bedrijven die deze trends omarmen en op basis daarvan een bedrijfsfilm maken, kunnen rekenen op een krachtig en impactvol communicatiemiddel.

Bedrijfsfilm laten maken door Videobrouwerij

Wilt u een bedrijfsfilm laten maken? Professioneel, op maat en binnen uw budget? Kies dan voor een bedrijfsfilm van Videobrouwerij.
Klik verder op één van de volgende buttons of neem contact op met Ben Balvers op 06 54 64 54 00.

Home » Blog » Top 25 bedrijfsfilm trends in 2024