Skip to main content

Verschil tussen een Bedrijfsvideo en Bedrijfsfilm

Ontdek de 4 belangrijke verschillen tussen een bedrijfsfilm en een bedrijfsvideo

In de dynamische wereld van bedrijfscommunicatie zijn ‘bedrijfsfilm’ en ‘bedrijfsvideo’ twee veelgebruikte termen die vaak onderling verwisseld worden. Hoewel ze beiden essentiële tools zijn in de marketing- en communicatiestrategie van een bedrijf, bestaan er vier belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel verkennen we deze verschillen om bedrijven te helpen bij het effectief inzetten van visuele media voor hun specifieke behoeften.

Wat is een Bedrijfsfilm?

Een bedrijfsfilm is een cinematografisch werk dat veel verder gaat dan alleen het presenteren van bedrijfsinformatie; het vertelt uw bedrijfsverhaal. Met een focus op hoge productiekwaliteit en storytelling, biedt een bedrijfsfilm een diepgaande kijk in de essentie van uw merk. Deze films zijn vaak rijker aan verhaalstructuur, bevatten gedetailleerde scripts, en zijn gericht op het bouwen van een emotionele connectie met het publiek. De lengte van een bedrijfsfilm kan variëren, maar het doel is altijd om een meeslepend verhaal te vertellen dat de kijker betrekt bij de kernwaarden en cultuur van het bedrijf.

Kenmerken van een bedrijfsfilm

 • Focus op Productie: een bedrijfsfilm kan worden gezien als een meer zorgvuldig geproduceerd stuk, vaak met een hoger productiebudget en kwaliteit. Het kan een meer cinematografische benadering hebben qua beeldvoering en storytelling;
 • Verhaallijn en Narratief: bedrijfsfilms hebben vaak een uitgewerkte verhaallijn of narratief. Ze zijn ontworpen om een verhaal te vertellen over het bedrijf, zijn geschiedenis, waarden, of de impact van het bedrijf op klanten en de samenleving;
 • Lengte: bedrijfsfilms zijn soms langer, omdat ze meer tijd nemen om een verhaal te ontvouwen en verschillende aspecten van het bedrijf te belichten;
 • Doel: vaak gericht op branding en het creëren van een emotionele connectie met het publiek.

Wat is een Bedrijfsvideo?

Een bedrijfsvideo daarentegen is een meer overkoepelende term voor video’s geproduceerd voor bedrijfsdoeleinden. Deze categorie omvat een breed scala aan videotypes, van korte social media clips en klantgetuigenissen tot uitgebreide productdemonstraties en educatieve content. Bedrijfsvideo’s zijn over het algemeen korter en directer, bedoeld om specifieke aspecten van een bedrijf te belichten zoals producten, diensten of bepaalde bedrijfsprocessen. Ze kunnen variëren in productiekwaliteit en stijl, afhankelijk van het beoogde doel en het doelpubliek.

Kenmerken van een bedrijfsvideo

 • Breed Bereik: dit is een meer algemene term die elke video kan omvatten die door of voor een bedrijf wordt gemaakt. Dit kan variëren van korte social media clips tot uitgebreide productdemonstraties;
 • Diversiteit in Inhoud: bedrijfsvideo’s kunnen een breed scala aan formats hebben, zoals interviews, productdemonstraties, educatieve content, klantgetuigenissen, en evenementenverslaggeving;
 • Lengte en Productie: ze kunnen korter en minder duur zijn in productie, met een focus op directe, beknopte communicatie;
 • Doel: deze video’s kunnen gericht zijn op verschillende zakelijke doelen, zoals marketing, training, interne communicatie of klantenservice.

Top 10 Populaire Bedrijfsfilms en -video’s

Hier zijn 10 populaire typen bedrijfsvideo’s:

 1. Promotionele video’s: Dit zijn promotiefilms en commercials die worden gebruikt om producten, diensten of merken te promoten en de voordelen ervan te benadrukken.
 2. Productdemonstraties: Deze productvideo’s en instructievideo’s laten zien hoe een product werkt, wat het kan doen en hoe het kan worden gebruikt.
 3. Klantgetuigenissen: Video’s zoals referentiefilms of testimonial video’s waarin tevreden klanten hun ervaringen met een product of dienst delen, kunnen enorm overtuigend zijn voor potentiële klanten.
 4. Bedrijfsoverzicht: Algemene bedrijfsfilms en bedrijfsvideo’s geven een kijkje achter de schermen van het bedrijf, inclusief de geschiedenis, missie, visie en teamleden.
 5. Educatie video’s: Video’s zoals welkomsvideo’s, onboardingvideo’s en e-learningvideo’s zijn educatief van aard en leren kijkers hoe het er binnen een bedrijf of praktijk aan toe gaat of geven les aan iemand in opleiding.
 6. Evenementenverslagen: Aftermovies, video registraties of livestreams kunnen de hoogtepunten van een bedrijfsevenement, beurs, conferentie of seminar laten zien, de betrokkenheid vergroten en het merk versterken.
 7. Werving: Wervingsvideo’s richten zich op het aantrekken van nieuw talent door de bedrijfscultuur, carrièremogelijkheden en voordelen te tonen.
 8. Animatie: Animatie video’s zijn een creatieve manier om complexe ideeën, processen of concepten op een eenvoudige en boeiende manier uit te leggen.
 9. Sociale media video’s: Korte, pakkende video content die zijn geoptimaliseerd voor sociale mediaplatforms zoals Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn kunnen helpen bij het vergroten van de merkbekendheid en betrokkenheid.
 10. Interne bedrijfsvideo’s: Deze video’s zijn bedoeld om waardevolle kennis intern te delen met iedereen binnen de organisatie, dat kan per vestiging, per land of soms zelf met alle stakeholders wereldwijd.

Het type video dat het meest geschikt is voor een bepaald bedrijf hangt af van de doelstellingen, doelgroep en de boodschap die het bedrijf wil overbrengen.

Strategische keuze tussen Bedrijfsfilm of Bedrijfsvideo

Bij het kiezen tussen een bedrijfsfilm en een bedrijfsvideo, is het belangrijk om het beoogde doel en het publiek te overwegen. Een bedrijfsfilm kan ideaal zijn voor het opbouwen van een merkidentiteit of voor het delen van uw bedrijfsverhaal met een breed publiek. Bedrijfsvideo’s daarentegen zijn perfect voor specifieke marketingcampagnes, productpromoties of interne communicatiedoelstellingen.

Conclusie

Zowel bedrijfsfilms als bedrijfsvideo’s spelen een cruciale rol in de hedendaagse bedrijfscommunicatie. Door het begrijpen van de unieke kenmerken en toepassingen van elk, kunnen bedrijven effectief hun verhaal vertellen, hun merk promoten en betekenisvolle relaties opbouwen met hun doelgroepen. Ongeacht de gekozen aanpak, de kracht van visuele content in de bedrijfswereld blijft onbetwistbaar.

Bedrijfsfilm laten maken door Videobrouwerij

Wilt u een op maat gemaakte bedrijfsfilm laten maken? Doeltreffend en binnen uw budget? Kies dan voor een bedrijfsfilm of -video van Videobrouwerij.
Klik verder op één van de volgende buttons of neem contact op met Ben Balvers op 06 54 64 54 00.

Home » Kennis » Verschil tussen een ‘bedrijfsvideo’ en een ‘bedrijfsfilm’

Gepubliceerd op 8 januari 2024 en voor het laatst bewerkt op 13 juli 2024.

De content op deze website is beschermd door Videobrouwerij.