Skip to main content

Wat is een 4:5 video?

Praktische gids voor verticale visuele perfectie

In de wereld van visuele content en sociale media speelt de 4:5 video een steeds belangrijkere rol. Maar wat houdt het precies in en waarom is het zo geschikt voor sociale platforms? Deze gids verkent de betekenis van een 4:5 video, waarom het ideaal is voor sociale media, en hoe je het optimaal kunt benutten.

Definitie van een 4:5 video

Een 4:5 video heeft een verticale oriëntatie, waarbij de hoogte langer is dan de breedte in een verhouding van 4 op 5. Dit formaat is speciaal ontworpen om effectief te zijn op sociale media platforms waar verticale content de norm is.

Waarom is een 4:5 video ideaal voor sociale media?

De 4:5 video is perfect afgestemd op het scrollgedrag van sociale mediagebruikers, waarbij ze gemakkelijk verticaal door content navigeren. Het vult het scherm van mobiele apparaten optimaal en trekt direct de aandacht.

Voordelen van een 4:5 video

Het gebruik van een 4:5 aspectratio voor video’s heeft verschillende voordelen, vooral in de context van sociale media, waar verticale video’s steeds populairder worden. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een 4:5 aspectratio:

 1. Optimalisatie voor mobiele apparaten: Aangezien veel mensen sociale media voornamelijk op mobiele apparaten bekijken, is het gebruik van een 4:5 aspectratio ideaal omdat het de video vult op het verticale scherm van smartphones zonder dat er zwarte balken aan de zijkanten verschijnen. Lees meer hierover in onze blog over tips voor mobielvriendelijke weergave.
 2. Verbeterde gebruikerservaring: Verticale video’s vereisen geen horizontaal scrollen of het draaien van het apparaat, waardoor het gemakkelijker wordt voor kijkers om de video te bekijken zonder hun kijkpositie te veranderen.
 3. Meer aandacht en betrokkenheid: Omdat verticale video’s vaak het volledige scherm van een mobiel apparaat innemen, trekken ze meer aandacht en kunnen ze een hogere betrokkenheid genereren bij het publiek, vooral op platforms zoals Instagram, Facebook en TikTok.
 4. Compatibiliteit met sociale mediaplatforms: Veel sociale mediaplatforms geven de voorkeur aan verticale video’s en passen hun algoritmen aan om deze content meer zichtbaarheid te geven. Door te kiezen voor een 4:5 aspectratio kunnen makers profiteren van deze voorkeur en een groter bereik genereren.
 5. Gemakkelijke integratie van tekst en grafische elementen: Verticale video’s bieden meer ruimte voor tekst overlays en grafische elementen die de boodschap kunnen versterken zonder dat het afleidt van de hoofdinhoud van de video.
 6. Flexibiliteit voor verschillende inhoudsindelingen: Het 4:5 aspectratio biedt voldoende verticale ruimte om zowel landschaps- als portretvideo’s aan te passen zonder belangrijke inhoud te verliezen of te moeten bijsnijden.
 7. Aanpassing aan veranderende kijkgewoonten: Aangezien kijkers steeds meer tijd besteden aan het bekijken van video’s op mobiele apparaten, is het gebruik van een 4:5 aspectratio een strategische keuze om tegemoet te komen aan veranderende kijkgewoonten en het maximaliseren van de impact van videocontent op sociale media.
 8. Sociale media advertenties: 4:5 video’s zijn ideaal voor sociale media advertenties. Ze trekken snel de aandacht en stimuleren betrokkenheid, wat cruciaal is voor effectieve advertentiecampagnes.
 9. Storytelling en contentcreatie: Voor storytelling en het creëren van content biedt een 4:5 video een unieke mogelijkheid om boeiende verhalen te vertellen die perfect passen in de verticale ruimte.

Kortom, het gebruik van een 4:5 aspectratio voor video’s biedt makers de mogelijkheid om hun content beter af te stemmen op het gedrag en de voorkeuren van het publiek op sociale mediaplatforms, wat kan resulteren in een grotere betrokkenheid en bereik.

Hoe maak je een effectieve 4:5 video?

Het maken van een effectieve 4:5 video vereist aandacht voor zowel de visuele compositie als de inhoud, zodat deze optimaal weergegeven wordt op mobiele apparaten en sociale media platforms. Hier zijn enkele tips om een effectieve 4:5 video te creëren:

 1. Plan voor Verticaal: Houd rekening met de verticale kadering tijdens de pre-productiefase. Dit betekent vaak dat je moet nadenken over hoe je je onderwerpen en belangrijke visuele elementen binnen het 4:5 frame positioneert.
 2. Focus op het Centrum: Omdat mobiele kijkers vaak snel scrollen, is het cruciaal om de belangrijkste informatie of actie in het midden van het frame te plaatsen om direct de aandacht te trekken.
 3. Maak Gebruik van Teksten en Ondertitels: Voeg duidelijke en beknopte tekst toe aan je video’s om je boodschap over te brengen, zelfs als het geluid is uitgeschakeld. Zorg ervoor dat deze teksten leesbaar zijn op kleine schermen en niet het belangrijkste beeldmateriaal bedekken.
 4. Houd het kort en boeiend: Korte video’s werken het beste op sociale media. Probeer je content te beperken tot de essentie om de aandacht van je publiek vast te houden.
 5. Gebruik Kwalitatief Beeldmateriaal: Zorg ervoor dat je video’s visueel aantrekkelijk zijn met heldere, high-definition beelden. Slechte beeldkwaliteit kan kijkers snel afleiden of afstoten.
 6. Voeg visuele elementen toe: Gebruik grafische overlays, filters of speciale effecten om je video dynamischer te maken. Dit kan helpen om de aandacht vast te houden en je boodschap te versterken.
 7. Optimaliseer voor specifieke platforms: Elk sociaal platform heeft zijn eigen voorkeuren en beste praktijken (zoals Instagram’s Reels of Feed, Facebook-posts, of TikTok-video’s). Pas je content aan op basis van waar je het wilt delen.
 8. Moedig engagement aan: Sluit af met een duidelijke call-to-action (CTA). Vraag je kijkers om te reageren, een vraag te beantwoorden, de video te delen, of je account te volgen voor meer inhoud.
 9. Analyseer en pas aan: Maak gebruik van analytics op sociale media om te begrijpen wat werkt. Kijk naar de betrokkenheid, bekijk de tijden, en de demografische gegevens van je kijkers om je toekomstige video’s te verbeteren.
 10. Wees Creatief en Authentiek: Probeer origineel te zijn in je benadering. Authentieke en creatieve content onderscheidt zich vaak en resoneert beter met het publiek.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je effectieve 4:5 video’s maken die geoptimaliseerd zijn voor mobiel kijken en ontworpen om de betrokkenheid en zichtbaarheid op sociale media te maximaliseren.

Conclusie

Een 4:5 video is niet alleen een specifiek formaat; het is een strategische video keuze voor effectieve visuele communicatie op sociale media. Door de voordelen te begrijpen en met praktische tips aan de slag te gaan, kun je de kracht van dit formaat volledig benutten voor optimale zichtbaarheid en betrokkenheid.

Video laten maken door Videobrouwerij

Wilt u een op maat gemaakte video laten maken? Doeltreffend en binnen uw budget? Kies dan voor een videoproductie van Videobrouwerij.
Klik verder op één van de volgende buttons of neem contact op met Ben Balvers op 06 54 64 54 00.

Home » Kennis » Wat is 4:5 video?