De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Instituto de Investigaciones Biomédicas August Pi i Sunyer (IDIBAPS) werken al jaren nauw samengewerkt aan het baanbrekende Human Brain Project (HBP). Deze samenwerking heeft geleid tot een reeks indrukwekkende onderzoeksresultaten en elk jaar mag Videobrouwerij deze bevindingen vast leggen op beeld in de vorm van een promotiefilm.
De eerste videoproductie, gemaakt in 2021, diende als een introductie tot het HBP en zijn ambitieuze doelen. Het benadrukte de interdisciplinaire aanpak die werd gebruikt om een dieper begrip van de complexe structuur en functie van de menselijke hersenen te bereiken. Het project speelde een cruciale rol bij het creëren van EBRAINS, een geavanceerde onderzoeksinfrastructuur die wetenschappers en industriële onderzoekers de mogelijkheid biedt om vooruitgang te boeken op het gebied van neurowetenschappen, informatica en hersengerelateerde geneeskunde.
In 2022 bracht de tweede video de meest recente onderzoeksresultaten onder de aandacht. Deze video toonde spectaculaire visualisaties van hersenweefsel en de voortgang die was geboekt bij het begrijpen van de verbindingen en functies van verschillende hersengebieden.
Het benadrukte ook de internationale samenwerking en de impact van het HBP op de toekomst van de neurowetenschappen.
De derde video, die in 2023 werd uitgebracht, bracht wederom veel nieuwe bevinding. Onderzoekers hebben gekeken naar de mogelijkheid om cognitieve en perceptuele processen in de hersenen na te bootsen met realistische computermodellen. Het doel is om de kloof tussen de hersenen als een fysiek orgaan en de geest te verkleinen. De video gaat dieper in op onderwerpen zoals hersencellen, elektrische impulsen, oscillaties in hersenactiviteit, objectperceptie, predictive coding, plasticiteit van neurale verbindingen en meer. Het eindigt met de toepassingen van deze kennis in het begrijpen van perceptie, het bestuderen van hersenaandoeningen en het ontwerpen van neuromorfe chips voor AI en robotica.
Het Human Brain Project is een voorbeeld van wat mogelijk is wanneer wetenschap en technologie samenkomen om de grenzen van kennis te verleggen. De video’s die wij als videoproductiebedrijf hebben geproduceerd, hebben niet alleen bijgedragen aan het delen van deze kennis, maar ook bij het inzamelen onderzoeksbudget en het inspireren van toekomstige onderzoekers.